Не піде у забуття подвиг молоді під Крутами

Не піде у забуття подвиг молоді під Крутами

29 січня в Україні відзначають пам’ять героїв Крут – українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

Самопожертва

На залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.

Приблизно 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон, більшовики їх розстріляли. Є ймовірність, що перед смертю їх піддали тортурам.

Відомі прізвища лише 19 загиблих.

Бій під Крутами для українців – це поразка чи перемога?

Останнім часом змінилися оцінки бою під Крутами, який розглядається не стільки як трагедія, поразка, а як приклад успішної оборонної операції. І так по суті й було, українські підрозділи, які обороняли Київ, виконали поставлене командуванням завдання. В меншості вони дали бій ворогу, завдали йому суттєвих втрат і організовано відступили до вагонів, які на них очікували. Щоправда, в сутінках, бійці однієї зі студентських чот (27 або 28 осіб), заблукали та вийшли на станцію Крути, вже зайняту росіянами й після катувань були страчені.

Згадаймо юність, що горіла в Крутах – символ жертовності і патріотизму у боротьбі за незалежність України…

  Розстріляна презентація крути

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *